driehoek

Stedenbouwkundig plan Oude Tilburgse Baan, Dorst

Oude Tilburgsebaan Fase III 07

Om te voldoen aan de groeiende vraag naar woonruimte in de regio Breda-Tilburg is de Gemeente Oosterhout in de jaren ’90 gestart met het toewijzen van extra gronden als woonbestemming. Zo ook de Oude Tilburgsebaan in Dorst, een dorpje gelegen ten westen van Breda.  Bureau Verkuylen is vanaf het begin als architect en als stedenbouwkundige bij de ontwikkeling van dit project betrokken.

 

Van bedrijfsbestemming tot woningen

Het plan is grotendeels in 2015 al gerealiseerd, met uitzondering van het westelijke deel. Op dit perceel lagen nog een bedrijfsbestemming en een manege. Al vanaf 2006 is gestreefd naar een woonbestemming. Begin 2016 zijn de gronden verworven en kon de omzetting naar woningbouw van start.

 

Dorps karakter

In de laatste fase van het ontwikkelingsgebied Oude Tilburgsebaan is de gegroeide nieuwe buurt met een dorps karakter afgerond. Er is ingespeeld op de ligging van het plangebied tussen de eenvoudige, vriendelijke dorpskern Dorst en het landelijke gebied met velden en bossen aan de oostzijde. In gezamenlijk overleg met de gemeente en omwonenden is er een goede verhouding ontstaan tussen straat, woning, tuin en aangrenzende percelen.

 

Groen karakter

Het stedenbouwkundig plan in de derde fase telt in totaal vijftien royale woningen. Langs de zijde Oude Tilburgsebaan wordt de bebouwingsstructuur met vijf woningen doorgezet met ruimte voor een entree naar een woonerf in het binnengebied. Het groene karakter van de Oude Tilburgsebaan met grote bomen en een brink wordt met ruime voortuinen versterkt. Aan het nieuwe woonerf is een variatie van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gekomen. Het woonerf heeft een groenaccent bij de knik in de straat. Om een totaalbeeld te creëren lopen de voorerven van de huizen, straat en groene knik vloeiend in elkaar over.

 

Samenhang

Ook de architectuur in fase 1 en fase 2 kent een grote samenhang: roodbruine baksteen gevels met een thema van groene houten gevelbekleding en zadeldaken met rode pannen. Deze dorpse architectuurtypologie is in fase 3 verder doorgevoerd. Zo is er een aangenaam en ruim opgezet woonlandschap ontstaan, gelegen tussen dorpshart, velden en bossen.

Projectdetails

Functie

Producten

Betrokken teamlid

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie? Lees ons cookiebeleid.