driehoek

Prijsvraag Energielandschap

180531 Concept Website Banner

"Een visie die het landschap boven alles stelt en getuigt van ontwerpkwaliteit. Het is een signaal dat het landschap er zeer toe doet. Deze bijzondere aandacht voor het landschap vindt waardering bij de jury."

 

Het team bestaande uit Bureau Verkuylen, Braining the Future en Wolters Vastgoed is in de Top 3 geëindigd met onze inzending "BOTTOM UP" voor de landelijke prijsvraag "Energielandschap van de Toekomst". Helaas grepen we op 31 januari 2019 net naast de hoofdprijs, maar zijn we toch heel trots op het behaalde resultaat!

Met ‘BOTTOM UP’ willen wij Nederland als energielandschap de 21e eeuw in leiden. Het concept zorgt net als vroeger voor een vervlechting tussen landschap, energieopwekking en betrokkenheid van bewoners. ‘BOTTOM UP’ gebruikt de karakteristieken van het lokale landschap als inspiratiebron voor ruimtelijke objecten. Het concept vervult drie functies: drager van technieken om duurzame energie op te wekken, faciliteren van een door lokale bewoners gekozen gebruiksfunctie en verfraaiing van het landschap.

De samenwerking met lokale mensen staat bij dit concept voorop. Het proces start bij bestaande lokale energie coöperaties of we organiseren nieuwe samenwerking. We creëren op die manier vanaf het begin betrokkenheid en gemeenschapszin.

 

"De jury noemt het optillen van het landschap ten behoeve van het energievraagstuk bijna filosofisch."

 

De prijsvraag is beëindigd maar de energietransitie zelf is pas net begonnen. Wij willen de komende tijd dan ook gaan verkennen hoe we samen met provincie en gemeenten, maar vooral ook met bewoners, kunnen samenwerken om dit concept te realiseren. Binnenkort gaan we al in gesprek met de provincie Noord-Brabant over een concreet vervolg.

Projectdetails

Functies

Product

Betrokken teamlid

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie? Lees ons cookiebeleid.