driehoek

Gebiedsvisie & masterplan Landgoed Baest, Oirschot

Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 01.jpg

Landgoed Baest is een landgoederencomplex van zo’n 540 hectare dat een geschiedenis van meer dan 800 jaar kent. Het is deels eigendom van het Brabants Landschap en voor het grootste deel eigendom van de Stichting Landgoed Baest.

Momenteel is het een NSW-landgoed met openstelling voor recreatie. Ook is een groot deel van het gebied aangewezen als rijksmonument vanwege hoge cultuurhistorische waarden. Het centraal in het landgoed gelegen bebouwingscluster, genaamd Baester Hoeven, en de meanderende Groote en Kleine Beerze maken het landgoed tot een unieke plek van cultuur en natuur. Het landgoed is door de eeuwen heen altijd een zelfstandige economische eenheid geweest.

De bijzondere kwaliteiten van stilte, rust en spiritualiteit moeten behouden blijven. De cultuurhistorische en natuurlijke waarden moeten verzoend worden. Maar tevens zijn nieuwe economische dragers vereist om het voortbestaan van het landgoed te waarborgen. Het resultaat is een fijnschalig plan met een verwevenheid van cultuur en natuur, met biologische landbouw, ruimte voor studie en bezinning, Academia Baest, ruimte voor polo en evenementen (Poloclub Baest) en in de stilte van de bossen een natuurbegraafplaats.

Projectdetails

Functie

Producten

Betrokken teamlid

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie? Lees ons cookiebeleid.