Visie geselecteerd voor prijsvraag Energie-landschap van de toekomst

donderdag 31 mei 2018

Samen met Braining the Future en Wolters Vastgoed heeft Bureau Verkuylen de visie 'BOTTOM UP' opgesteld voor de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst. De jury, onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker, heeft onze visie, samen met twee andere inzendingen, geselecteerd voor de tweede ronde!

180531 Concept Website

Nederland is een energielandschap. Dat is al zo sinds de vroege Middeleeuwen. Al vroeg wonnen lokale gemeenschappen bijvoorbeeld veen uit de bodem. Dit deden ze met veel respect voor het land omdat ze het nodig hadden om te wonen, vee te laten grazen en water de ruimte te geven.

Met ‘BOTTOM UP’ willen wij Nederland als energielandschap de 21e eeuw in leiden. Het concept zorgt net als vroeger voor een vervlechting tussen landschap, energieopwekking en betrokkenheid van bewoners. ‘BOTTOM UP’ gebruikt de karakteristieken van het lokale landschap als inspiratiebron voor ruimtelijke objecten. Het concept vervult drie functies: drager van technieken om duurzame energie op te wekken, faciliteren van een door lokale bewoners gekozen gebruiksfunctie en verfraaiing van het landschap.

De samenwerking met lokale mensen staat bij dit concept voorop. Het proces start bij bestaande lokale energie coöperaties of we organiseren nieuwe samenwerking. We creëren op die manier vanaf het begin betrokkenheid en gemeenschapszin.

In de tweede ronde gaat het team de visie verder uitwerken tot een structuurontwerp met een uitvoeringsstrategie.

 

Keer terug naar overzicht »