Landgoed Baest

Landgoed Baest is een landgoederencomplex van zo’n 540 hectare dat een geschiedenis van meer dan 800 jaar kent. Het is deels eigendom van het Brabants Landschap en voor het grootste deel eigendom van de Stichting Landgoed Baest.

Momenteel is het een NSW-landgoed met openstelling voor recreatie. Ook is een groot deel van het gebied aangewezen als rijksmonument vanwege hoge cultuurhistorische waarden. Het bebouwingscluster centraal in het landgoed, genaamd Baester Hoeven, en de meanderende Groote en Kleine Beerze maken het landgoed tot een unieke plek van cultuur en natuur. Het landgoed is door de eeuwen heen altijd een zelfstandige economische eenheid geweest.

De bijzondere kwaliteiten van stilte, rust en spiritualiteit moeten behouden blijven. De cultuurhistorische en natuurlijke waarden moeten verzoend worden. Maar tevens zijn nieuwe economische dragers vereist om het voortbestaan van het landgoed te waarborgen. Het resultaat is een fijnschalig plan met een verwevenheid van cultuur en natuur, met biologische landbouw, ruimte voor studie en bezinning, Academia Baest, ruimte voor polo en evenementen (Poloclub Baest) en in de stilte van de bossen een natuurbegraafplaats.

 

Projectdetails
Sector
 Landgoederen

Dienst(en)
 Landschap

Betrokken teamleden
 ir. Jan Verkuylen
 ing. Martijn van Spaandonk
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 01
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 10
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 11
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 07
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 08
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 09
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 06
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 05
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 02
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 12
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 04
Ontwikkelingsvisie Landgoed Baest Oirschot 03